5 d’oct. 2014

Linapolina

LINAPOLINA
(al Teatre Lliure de Montjuic)



Avui hem estrenat la temporada al Lliure de Montjuic amb un concert. Sembla que els grans teatres de Barcelona aquesta temporada han optat iniciar-se amb música; doncs benvinguda sigui. Linapolina és el nom que la cantant i actriu Lina (Pasqualina) Sastri ha posat a aquesta performance en que fa un repàs a la música, dansa i alguns poemes de la seva Nàpols natal.
La Sastri és una dona multidisciplinar que ha treballat molt en cine —com a Mi Manda Picone del 1984, i 55 pelis més— i teatre —com La Casa de Bernarda Alba el 2011 sota la direcció de Lluís Pasqual—. I canta, amb una veu una mica estripada, i balla, amb uns moviments no massa "harmoniosos", també una mica esqueixats. Salvant les distàncies m'ha recordat, de lluny, a la Lola Flores que quan va anar a Nova York un crític va dir "ni canta ni balla, però no us la perdeu", volent indicar que se sortia dels cànons però era molt interessant.
A Linapolina l'artista ha anat enfilant un seguit de temes que els que no som expert en música de la Campània desconeixíem, amb altres coneguts pràcticament de tothom, com O Sole mio o Core N'grato, intercalant de tan en tant parts recitades de monòlegs de Filumena Marturano o altres obres. Ha cantat més de trenta temes, alguns complerts, altres només insinuats, formant una mena de rosari sense pauses. Hem reconegut tarantel·les napolitanes, però també altres tipus de música. Al final de l'espectacle ha interpretat una peça que a mi m'ha sonat a garrotín, però altres m'han transportat cap el fado i en alguns moments fins i tot al libertango de Piazzola.
S'ha de fer menció apart als músics que l'acompanyaven, vuit professionals d'altíssima qualitat que sempre han estat sonorament en un segon pla, el pla que li correspon al acompanyant. Pel meu gust han destacat el violinista i el primer guitarra que han anat dialogant amb la veu d'una manera formidable, de tan en tant formant trio amb el acordionista. Bona part del mèrit ha estat també en els arranjaments musicals, moderns però sense trencar amb l'estil de la música napolitana.
La sala Puigserver del Lliure plena d'un públic entregat. Ja se sap que quan arriba convidat un artista estranger la comunitat d'aquest país a Barcelona hi acudeix en massa. Forts aplaudiments que han fet sortir repetides vegades a saludar a la cantant i els seus músics. Sense considerar-lo un espectacle extraordinari, li dono bona nota.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada