8 de març 2016

El Rey

EL REY
(al Teatre Lliure de Montjuic)



 A Madrid, es fan moltes i diversos tipus d'obres de teatre, com es correspon a una ciutat gran que a més és la capital d'un estat. Entre els grups importants del que en podríem anomenar teatre d'avantguarda hi ha el de la companyia Teatro del Barrio, un projecte impulsat per Alberto San Juan i uns quants col·legues que entre altres coses pretenen fer política mitjançant la cultura. Són gent molt potent i estimada pel públic barceloní, i que els responsables del Teatre Lliure conviden sovint.
El Rey és una obra escrita i dirigida per Alberto San Juan, una obra de ficció en que el protagonista, el personatge central, és un paio anomenat Joan Carles I, un inútil, un home acabat que pel que sembla ja no serveix a ningú, però no és l'únic que desfila al llarg de l'obra: Joan de Borbó, Francisco Franco, Sánchez Ferlosio, Henry Kissinger, Adolfo Suárez, el general Armada o Felipe González hi surten per explicar el seu paper (galdós) en la història recent. Tots salvapàtries de pacotilla que més hauria valgut que es dediquessin a la cria de gallines.
El Rey és una obra volgudament exagerada, carregant les tintes al estil del que feien els bufons a l'edat mitjana. Tres actors —Luis Bermejo, Alberto San Juan i Guillermo Toledo— han fet més papers que els imaginables, imitant postures, gestos i veus de manera impecablement àcrata; no han deixat allò que en castellà en diuen títere con cabeza i ho han fet amb autoritat.
La peça es fa a l'Espai Lliure, ell lloc idoni, ja que l'obra necessita de certa intimitat i en un teatre gran es perdria la mala llet, que en té molta. L'escenografia, del mateix Teatro del Barrio és mínima, pràcticament només una tron tronat —perdoneu la redundància—, un setial fet caldo, amb les potes ranques i escorat cap a la dreta. Una il·luminació genial d'Andrés Lima i Raúl Baena ha donat un to quasi mortuori, amb bona part de l'obra amb focus contra el públic, feridors... l'he trobat impressionant (m'ha recordat la de Urtain).
No explicaré res del que succeeix damunt l'escenari perquè aquestes coses explicades les mates, però si vull citar una frase escrita al programa de mà "a Espanya la construcció de la ignorància del nostre propi passat és política d'Estat", signat Emilio Silva, president de l'Asociación para la Recuperación de la Memopria Histórica. Clavat!!!
Aneu a l'Espai Lliure a veure com aquests tres craks del teatre de l'altiplà les hi foten sense engaltar, com diem al meu poble. Algunes coses us faran emprenyar, però us ho passareu molt bé.
P.D. Curiosament hi ha un personatge públic que no treu el nas en cap moment de l'obra, i mira que és sinistre: José María Aznar. Apostaria que han passat d'ell per menysprear-lo, per ofendre'l, per dir-li que no val ni per això.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada